|
Poštovani,
molim za mišljenje, savjete ...
Roditelji su mi se razveli prije više godina. Svi živimo u istom stanu, koji je u vlasništvu majke.
Sa ocem je teško živjeti, nismo u dobrim odnosima, provocira, alkoholičar je ... problem je u tome kako ga izbaciti iz stana po pravima vlasništva itd ...
Savjetovani smo da promijenimo bravu stana te mu tako zabranimo ulaz u stan ... Nadalje, on bi onda trebao pokrenuti parnicu za prava na stan ...
Odvjetnik koji nas je savjetovao da tako pristupimo tom problemu jer nemamo novaca, je za dalje rekao da on po zakonu nebi dobio pravo na pola stana kako su nam govorili dug niz godina da ga slijedi (što bi majku i mene koštalo stana jer nebi gdje imali otići kako bi ga morali isplatiti), no dobio bi jedan dio novaca u rasponu godina koliko je tada bio u braku sa majkom dok se stan počeo otplaćivati.
Stan nije otplaćen.
Majka ga je počela otplaćivati dok je bila u braku, no prije je stan bio u najmu i nije bio ničiji.
Tako da je u braku kada se stan počeo otplaćivati bila sa mužem 5 godina, u kojemu je otplatila 1/6 stana.
Dakle, po zakonu njemu bi pripadala polovica 1/6 cijene stana koliko je otplaćeno dok su oni bili u braku.
Ona dalje otplaćuje stan i to nema veze sa njime. Tako da stan ne može biti vođen pod bračnom stečevinom kada nije bio otplaćen do kraja dok su bili u braku, no - otplaćeno je 1/6 cijene stana, prije razvoda. Na što bi onda on imao pravo na pola te svote novaca.
Znate li išta o tome, drži li to vodu?
Eto, puno texta ... Neznam dali sam sve napisao i objasnio te upitao što mi je nejasno ... pa ću se po odgovoru dalje orijentirati.
Zahvaljujem se.
|